Tehran Museum of Contemporary Art
موزه هنرهای معاصر تهران
معمار : کامران دیبا (Kamran Diba)
مکان : تهران، ایران (Iran, Tehran)
ساخت : ۱۳۵۶ شمسی (۱۹۷۷ میلادی)
موزهٔ هنرهای معاصر تهران یکی از موزههای شهر تهران است. این موزه در سال ۱۳۵۶ خورشیدی (۱۹۷۷ میلادی) به کوشش و ابتکار کامران دیبا و با پشتیبانی فرح پهلوی، ملکهٔ همسر محمدرضا پهلوی در آن زمان، در گوشه غربی پارک لاله و در زمینی به مساحت ۲٬۰۰۰ متر مربع (به جز باغ تندیسها) بنا شد. بنای این موزه توسط دیبا و با الهام از بادگیرهای ایرانی طراحی شده است. در حال حاضر این مؤسسه یکی از واحدهای معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این موزه در بیرون از ایران با عنوان «TMoCA» (برگرفته از سرواژگان عبارت «Tehran Museum of Contemporary Art») شناخته میشود.
در دههٔ ۱۹۷۰ میلادی، درآمدهای نفتی سرشار حکومت شاهنشاهی ایران اجازهٔ خرید آثار هنری معتبر بیالمللی را به ایران میداد. در این هنگام خریدهای صورت گرفته توسط حکومت و نیز نیاز هنرمندان نوگرای ایرانی به داشتن فضایی برای ارائه آثار خود منجر به شکلگیری ایدهٔ ساخت موزهٔ هنرهای معاصر تهران شد. اندک زمانی پس از گشایش موزه، رویداد انقلاب ۱۳۵۷ ایران و پس از آن جنگ ایران و عراق باعث شدند تا سیاستهای نوگرای موزه تا سالها جای خود را به سیاستهای محافظهکارانه و همسو با هنر انقلابی دهد. روی کار آمدن محمد خاتمی در ایران اما باعث بازتر شدن فضا در این موزه و نمایش دوبارهٔ آثار هنرمندان نوگرای غربی و ایرانی شد.
این موزه شامل جامعترین و مهمترین گنجینههای هنر مدرن تا پیش از دههٔ ۸۰ میلادی در خارج از اروپا و آمریکای شمالی است. ارزش آثار موزه در حدود ۲٫۵ میلیارد دلار برآورد میشود. بیشتر این آثار در دههٔ ۱۹۷۰ میلادی و با نظارت فرح پهلوی خریداری شدهاند، اما پس از انقلاب، بعضی از آثار ارزشمند موزه در زیرزمین آن انبار شدند و به نمایش درنیامدند. در سال ۲۰۰۵ برای نخستین بار نمایشگاهی از گنجینهٔ موزه برگزار گردید که توجه علاقهمندان را به خود جلب نمود. از جمله آثار موزه میتوان به کارهای بسیار شاخصی از گوگن، رنوار، پیکاسو، ماگریت، ارنست، پولاک، وارهول، لِویت، و جاکومتی اشاره کرد.
امکانات موزه
موزهٔ هنرهای معاصر دارای ۹ گالری است که سهتایشان نمایشدهندهٔ آثاری از نقاشان و هنرمندان بینالملی است که در کلکسیون دائمی موزه نگهداری میشوند. کلکسیون دائمی موزه دربرگیرندهٔ آثار بسیار باارزشی از کلود مونه، ونسان ون گوگ، پابلو پیکاسو، رنه ماگریت، اندی وارهول و دیگران است. نمایشگاههای موقتی و فصلی در شش گالری دیگر موزه برپا میشوند. گالریها یکبهیک در مسیر حرکت بازدیدکنندگان قرار دارند و بدین ترتیب امکان برقراری ارتباط بین بیننده و آثار هنری را فراهم میسازند.
کتابخانه تخصصی
کتابخانهٔ تخصصی موزه در انتهای شیبراهی که به بخشهای امور اداری و هنری میرسد، قرار گرفته است. در مخزن این کتابخانه نزدیک به ۵۰۰۰ کتاب فارسی و غیر فارسی قرار دارد، که زمینههای هنری گوناگونی چون معماری، نقاشی، طراحی، ارتباط تصویری، عکاسی، صنعت سینما و غیره را پوشش میدهند. سامانهٔ ردهبندی این کتابها به شکل LC است و تنها اعضا میتوانند از آن استفاده کنند. عضویت در این کتابخانه، ویژهٔ دانشجویان و پژهشگران رشتهٔ هنر است. در بخش نشریات ادواری نیز نشریات فرهنگی و هنری داخلی و برخی نشریات خارجی با موضوعهای مشابه نگهداری میشوند.
بخشهای جنبی
موزهٔ هنرهای معاصر دارای چندین بخش جنبی نیز میباشد که از جملهٔ آنها میتوان به سینماتک، کتابفروشی تخصصی و رستوران اشاره نمود. سینماتک در مهر ۱۳۷۷ آغاز به کار نمود. هدف از برپایی آن نمایش آثار ارزشمند سینمای ایران و جهان و نقد فیلمهای به نمایش درآمده به منظور ارتقای سطح کیفی نگاه مخاطبان است. این مجموعه همچنین به برگزاری جلسههای نقد، سمینارها و مراسم آغاز و پایان نمایشگاهها میپردازد. گنجایش ثابت سینماتک ۲۰۰ صندلی است. ابعاد پردهٔ نمایش آن ۶ × ۸ متر است که امکان نمایش فیلم و اسلاید را فراهم میسازد. سینماتک اعضای ثابت دارد و در روزهای آغازین هر سال عضویت میپذیرد. اعضای آن به مدت یک سال از برنامههای سینماتک استفاده میکنند. این اعضا همچنین از دیگر برنامههای موزه و کتابخانه نیز بهرهمند میشوند.
کتابفروشی تخصصی در سمت چپ سالن ورودی به گالریها قرار گرفته است و در آن انواع نشریههای هنری ایرانی، نمونههایی از آثار نویسندگان ایرانی، گاهشمار، کارتپستالهای هنری و آثار منتشر شده توسط مؤسسهٔ هنرهای تجسمی عرضه میشود. رستوران موزه نیز در طبقهٔ همکف ورودی قرار گرفته است. دیواری شیشهای آن را از باغ تندیس جدا کرده است و امکان مشاهدهٔ چهار تندیس از جمله اسب و سوارکار مارینی، درمانگر ماگریت، زن ایستادهٔ ۱ و مرد در حال قدمزدن ۱ جاکومتی، از داخل رستوران فراهم است.
اسکیس (طرح اولیه) - Sketch
....
رندر ها - Renders
....
ماکت - Maquette
....
ساخت - Build
...
پلان سایت - Site Plan
....
خارجی - Exterior
داخلی - Interior
مدارک - Plans + Sections + Elevations
جزئیات - Details
...