ArchitExpert

مرجع متخصصـان معماری

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

فیلیپ جانسون (Philip Johnson)، معمار، مورخ معماری، موزه­ دار، گردآورنده آثار هنری و یکی از شخصیت­های برجسته معماری و طراحی قرن بیستم  بوده است. فیلیپ جانسون، معمار نوآوری که آسمان­خراش­های شیشه­ ای را رواج داد و بعدها با طرح­های جسورانه و نوستالژیک پست­ مدرن قالب­های پیشین خویش را در هم شکست، طی ۵۰ سال، یکی از تأثیرگذارترین چهره­ های معماری و طراحی آمریکا بوده است، بطوری­که بسیاری از ساختمان­های آمریکا در نیمه دوم قرن بیستم بر اساس اصول معماری بنیان نهاده شده توسط او، ساخته شده­ اند.

 

فیلیپ جانسون در ۸ جولای ۱۹۰۶ در Cleveland اوهایو به دنیا آمد. او در سال ۱۹۳۰ موفق به دریافت مدرک B.A. فلسفه (و یا تاریخ معماری، به روایت برخی منابع) از دانشگاه هاروارد گردید. او پس از فارغ­ التحصیلی، دپارتمان معماری موزه هنر مدرن (MOMA) نیویورک را برای نخستین بار در سطح موزه­ های ایالات متحده، به منظور مطالعه و کنکاش در معماری (به عنوان یک هنر)، تأسیس نمود و مدیریت آن را طی دو دوره بر عهده گرفت: یک بار بین سال­های ۱۹۳۰ و ۱۹۳۶ و بار دیگر بین سال­های ۱۹۴۶ تا ۱۹۵۴٫.
 
در سال ۱۹۳۲، فیلیپ جانسون با همکاری هنری راسل هیچکاک  (Henry-Russell Hitchcock)، مورخ معماری، نمایشگاه برجسته و تأثیرگذاری با عنوان سبک بین­ المللی (The International Style) در MOMA ترتیب داد که به واسطه آن عده ی زیادی از بازدیدکنندگان آمریکایی با معماری مدرن اروپا و مدرنیست­های اروپایی از قبیل میس ون­در روهه، والتر گروپیوس و لوکوربوزیه آشنا شدند .همچنین جانسون و هیچکاک اصول معماری مدرن را در کتابی بنام سبک بین ­المللی: معماری بعد از سال ۱۹۲۲ (The International Style: Architecture since 1922) گردآوری و تدوین نمودند که این کتاب ضمن آشنا ساختن معماران آمریکایی با یک گرایش و راهکار انقلابی در طراحی، موجب شکل­ گیری جنبش و سبکی با همین نام در معماری معاصر جهان شد. سبک بین ­المللی که مشخصه آن کاربرد مصالح مدرن از قبیل شیشه و فولاد و تأکید بر کارکرد و سازه، بجای توجه به دکوراسیون و تزیینات، است، علاوه بر اینکه معماری آمریکا را به شدت تحت تأثیر قرار داد، تا ۵۰ سال بعد، بر معماری جهان نیز حکم­فرما بود. جانسون در دهه ۱۹۳۰، علاوه بر این اقدامات، از ثروت شخصی­ اش نیز برای پشتیبانی و ایجاد انگیزه در بسیاری از معماران مدرن که برجسته­ ترین آنها میس ون­دررو بود، بهره گرفت.
 
بیوگرافی فیلیپ جانسون

فیلیپ جانسون در سال ۱۹۴۰ و در سن ۳۴ سالگی برای تحصیل معماری به هاروارد بازگشت و تحت نظر اساتیدی همچون مارسل بروئر و والتر گروپیوس آموزش دید. او مدرک B.Arch خود را در سال ۱۹۴۳ دریافت کرد و تا سال ۱۹۴۶ در کمبریج، ماساچوست به فعالیت حرفه­ ای در عرصه معماری پرداخت. در این زمان بود که او به نیویورک بازگشت تا مجدداً به عنوان مدیر دپارتمان معماری در MOMA  خدمت کند.
جانسون علاوه بر ترویج نظریه سبک بین­ المللی، با خلق برخی از آثار مهم و به یادماندنی­ اش همچون خانه شیشه­ ای (۱۹۴۹) و ساختمان سیگرام (۱۹۵۸) به شهرت و اعتبار دست یافت.
 
در میان ساختمان­هایی که جانسون در طول زندگی­اش طراحی کرد، خانه شیشه­ ای (Glass House) که او برای خودش در New Canaan ساخت، از همه مشهورتر است. این خانه که یک تک­ اتاق با دیوارهای تماماً شیشه­ ای است، با الهام از خانه فارنزوث (Farnsworth House) میس ­ون­دررو طراحی شده و ردپای نظریات میس در این اثر کاملاً قابل مشاهده است. خانه شیشه­ ای در سال ۱۹۸۶ به ائتلاف ملی حفاظت از آثار تاریخی (National Trust for Historic Preservation) اهدا شده و به عنوان یک میراث تاریخی توسط این نهاد نگهداری خواهد شد.

ساختمان سیگرام (Seagram Building) نیز که فیلیپ جانسون با همکاری میس ون­دررو، آن را طراحی نمود، از این حیث که نخستین کار جانسون در مقیاس خیلی بزرگ بود، یکی از آثار مهم او محسوب می­شود.

فیلیپ جانسون از سال ۱۹۶۴ تا ۱۹۶۷ با Richard Foster کار کرد و در سال ۱۹۶۷، با John Burgee شرکتی تأسیس کرد که با آغاز بکار آن، فعالیت حرفه­ ای جانسون وارد فاز جدیدی شد، چرا که Burgee معمار بانفوذ و مشهوری بود که می­توانست پروژه ­های بزرگ و پیچیده­ ای بگیرد. جانسون و Burgee با همکاری هم انواع مختلفی از پروژه­ ها ـ پروژه­ های بلندمرتبه مهم هم در مقیاس بزرگ و هم در مقیاس کوچک ـ را گرفتند که در گذشته هیچ یک به تنهایی بطور مستمر و منظم چنین پروژه هایی را کار نکرده بودند. این پروژه­ های مشترکاً طراحی شده ـ از مرکز IDS مینه­ پولیس تا کلیسای بلورین در Garden Grove، کالیفرنیا ـ نمایان­گر یک گرایش مشخص و متمایز در طراحی هستند، اگرچه به آسانی نم ی­توان آنها را در یکی از طبقه­ بندی­ های مشخص جای داد. مهم­ترین ویژگی این ساختمان­ها تضاد با خط آسمان محیط اطراف و تسلط بر آن است.
 
بیوگرافی فیلیپ جانسون
 

جانسون در دهه هفتاد زندگی­اش، بی­توجه به تجربه حرفه ­ای زیاد و موفقی که در سبک مدرن پشت سر گذاشته بود، منتقدان و همکاران را با یک تغییر جهت ناگهانی به سمت سبک جدید پست­ مدرن، همگام با گروه بسیار جوان­تری از معماران، شوکه کرد و توجه زیادی به خود جلب نمود. او در سال ۱۹۸۴ با درهم شکستن قطعیت برج­های شیشه­ای که منهتن را اشغال کرده بودند، برجی با دیوارهای گرانیتی و یک ورودی طاقدار بسیار بزرگ ۹۰ فوتی و یک سقف تجملی و تفننی که به نظر می­رسید برای قطعه­ای از مبلمان مناسب­تر باشد، برای اداره مرکزی AT&T در نیویورک طراحی کرد. در این طرح، کاربرد خشن و خودنمایانه مصالحی که واقعیت­های کارکردی یا ساختاری ساختمان را منعکس نم ی­کرد و نیز ترکیب عناصر طراحی صرفاً بخاطر ارزش زیبایی­ شناسی­شان، عملی بر خلاف انگاره­ ها و اصول سبک بین­ المللی بود.
 
طرح جانسون و Burgee برای ساختمان اداره مرکزی AT&T در نیویورک که یکی از مشهورترین کارهای مکتب پست­ مدرن است، با نمای سنگی­ و مشخصه عمده ­اش، سقف ستنوری شکسته، نقطه عطفی در معماری معاصر محسوب می­شود، چرا که نخستین ساختمان مهم ساخته­ شده بود که کاربرد سبک­های تاریخی را ـ گرایش طراحی رایج در طول تاریخ که در دوران اقتدار سبک بین­ المللی به شدت مهجور مانده بود و توسط اهالی حرفه به سخره گرفته می­شد ـ احیاء کرد و گفتمان معماری معاصر را، با همان میزان تأثیرگذاری که سبک بین ­المللی در ۵۰ سال قبل داشت، تغییر داد. این ساختمان که در حال حاضر متعلق به شرکت سونی است، اگرچه در آن سال­ها مباحثات بسیاری را برانگیخت، اما موجبات رهایی معماران از سخت­گیری­های مدرنیسم را فراهم آورد و سایر معماران نیز جرأت پیدا کردند تا سبک­های جدیدی را مورد تجربه و آزمایش قرار دهند.
 
 
جانسون در سال ۱۹۷۸ برنده مدال طلای انجمن آمریکایی معماران (AIA)، بالاترین نشان افتخار و سپاس رشته معماری، شد و سال بعد، بخاطر موفقیت­های دوران زندگی­ حرفه ­ایش،­ به عنوان اولین برنده جایزه معتبر معماری پریتزکر انتخاب گردید. او یک کلکسیونر حرفه­ ای آثار هنری ­نیز بود و چون در خانه­اش اتاقی برای نمایش این آثار نداشت، آنها را به موزه هنر مدرن اهدا کرد.
 
 
با نگاهی به کارهای جانسون می­توان دریافت که آثار او در طیفی از مدرنیسم افراطی، در خانه شخصی­اش، تا پست­مدرنیسم، در ساختمان AT&T ، قرار می­گیرند. شهرت کنونی جانسون نیز بیشتر بخاطر پشتیبانی از دو جنبش معماری است که در طول ۶۰ سال گذشته چشم­اندازهای شهری را عمیقاً تحت تأثیر قرار داده­ اند: سبک بین­ المللی، و متداول­سازی مجدد کاربرد انواع متعدد سبک­های تاریخی در طراحی معماری معاصر.

 

معرفی و آثار فیلیپ جانسون


فیلیپ جانسون در ابتدای کار حرفه ­ای خویش با میس ون­دررو کار کرد، کسی که او را بسیار زیاد تحت تأثیر قرار داد و از او همواره به عنوان یک استاد و سازنده بزرگ یاد می­کرد و به کارهای او علاقه بسیاری داشت. آثار میس ون­دررو طرح­هایی هستند که سازه ساختمان را به صریح­ترین و اقتصادی­ترین روش ممکن به نمایش می­گذارند. مطابق نظریه او، اگر ساختمانی با ستون­های فولادی برپا نگهداشته شده است، این ستون­ها بایستی بجای پنهان شدن در پشت سنگ یا آجر، بصورت مرئی و نمایان در ساختمان رها شوند. کار اول جانسون یعنی خانه شیشه­ ای، تأثیرپذیری او از نظریات میس را به خوبی نشان می­دهد.


جانسون بخاطر کارهایش در اوایل دهه ۱۹۵۰، زمانی که هنوز تحت تأثیر میس ون­در روهه بود، از سوی منتقدان معماری مورد احترام و تحسین بسیار زیادی واقع شد. با اینکه از دیدگاه جانسون میس یک نابغه بود، اما او هر زمان که خواست و اراده کرد، اصول معماری­اش را از مدرنیست به پست­ مدرنیست و حتی به ضد پست­ مدرنیست تغییر داد و حتی با ابراز خستگی از سنت، اعلام کرد که گرایش من واضح است؛ سنت­گرایی التقاطی (eclectic traditionalism).  بر این اساس است که منتقدان جانسون از او با عنوان معماری نام می­برند که بیشتر به سبک علاقه نشان می­داد تا به اصول و محتوا و بر این اعتقادند که او احتمالاً بیشتر به عنوان مروج نظریه­ ها در یادها باقی خواهد ماند تا به عنوان یک طراح.


جانسون در طراحی ساختمان­های بلندمرتبه شیک و باب روز، متخصص و خبره و یک استاد مسلم بود، بطوری­که طرح­ های او در این حوزه بسیار گسترده و فرا­گیر هستند. برخی از ساختمان­های طراحی­ شده توسط او خلاصه، مجرد، ساده، و به لحاظ زیبایی­ شناسی قوی هستند، اما در مقابل برخی از طرح­های او بخاطر توجه دقیق به زمینه، محیط­ و سایت، بعضاً خیلی التقاطی از آب درآمده­ اند. در دنیای تجاری استقبال بسیار زیادی از کار جانسون صورت می­گرفت، شاید دلیل این امر توانایی فوق­ العاده او در تغییر سبک از یک پروژه به پروژه بعدی باشد، چرا که بینش و نگاه او همواره در حال تغییر بود.


جانسون علاقه فراوانی به حجم­ های فضایی خلق­شده با فرم­های تندیس ­وار و از همه مهم­تر نور، هم طبیعی و هم مصنوعی، داشت. او همچنین در طرح­ هایش به تأثیری که آب و نور به همراه هم می­توانند در سایت داشته باشد، بهای زیادی می­داد.


اگرچه پروژه­ های بزرگ فیلیپ جانسون همواره در معرض لبه تیز انتقاد محافظه­ کاران محلی و حتی معماران مطرح بوده، اما این حقیقت را نمی­توان منکر شد که او از طریق طرح­ها، نوشته ­ها و تعلیماتش، نقشی اساسی و تأثیرگذار در تعریف مبانی نظری و فرم­­­­­های بکار گرفته شده در معماری قرن بیستم، داشته است.

 

آثار:

 

  • Johnson House at Cambridge, «The Arch Street House», Cambridge, Massachusetts, (۱۹۴۲-۱۹۴۳);
  • Booth (Damora) House, «The Booth House» , Bedford Village, New York, (۱۹۴۶);
  • Johnson House, «The Glass House», نیو کینن، کنتیکت, (۱۹۴۹);
  • John de Menil House, Houston (۱۹۵۰);
  • The Rockefeller Guest House for Abby Aldrich Rockefeller (۱۹۵۰);
  • Seagram Building, in collaboration with Ludwig Mies van der Roheat New York, New York (1954 to 1958);
  • Four Seasons Restaurant, New York City (۱۹۵۹);
  • Expansion of St. Anselm's Abbey in واشینگتن دی.سی. (۱۹۶۰)
  • The Museum of Art at Munson-Williams-Proctor Arts Institute in یوتیکا، نیویورک (۱۹۶۰);
  • The Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden at the موزه هنر مدرن;
  • The Sheldon Museum of Art, لینکلن (نبراسکا) (۱۹۶۳);
  • تالار دیوید اچ. کاش، شهره قشنگ۱۹۶۴
  • موزه آمون کارتر در فورت وورث، ۱۹۶۱
  • The New York State Pavilion for the ۱۹۶۴ New York World's Fair, ۱۹۶۴);
  • The Kreeger Museum in واشینگتن دی.سی. (with Richard Foster; ۱۹۶۷);
  • The main campus mall at the University of Saint Thomas in هیوستون ;
  • Elmer Holmes Bobst Library of دانشگاه نیویورک);
  • یادبود جان فیتزجرالد کندی در دالاس، ۱۹۷۰
  • مرکز آی‌دی‌اس در مینیاپولیس، ۱۹۷۲
  • موره هنر جنوب تگزاس، در کورپس کریستی، ۱۹۷۲
  • کتابخانه عمومی بوستون، ۱۹۷۳
  • بوستان آبی فورت وورث، ۱۹۷۴
  • The Dorothy and Dexter Baker Center for the Arts at کالج مولنبرگ in آلن‌تاون، پنسیلوانیا(۱۹۷۶);
  • میدان شکرگزاری در دالاس، ۱۹۷۶
  • The Neuberger Museum of Art at SUNY Purchase College;
  • کلیسای کریستال، ۱۹۸۰
  • Tata Theatre, National Centre for the Performing Arts (India), بمبئی (۱۹۸۰).
  • Metro-Dade Cultural Center in میامی, ۱۹۸۲;
  • The Chapel of St. Basil and the Academic Mall at the University of St. Thomas in هیوستون;
  • بانک آو آمریکا سنتر، هیوستون
  • برج ویلیامز، ۱۹۸۳
  • The Cleveland Playhouse in کلیولند (extension) (۱۹۸۳);
  • The ولز فارگو سنتر in دنور (۱۹۸۳);
  • پی‌پی‌جی پلیس، پیتسبورگ، ۱۹۸۴
  • دانشکده معماری دانشگاه هیوستون، ۱۹۸۵
  • برج لیپستیک، نیویورک، ۱۹۸۶
  • برج کومریکا بانک، دالاس، تگزاس، ۱۹۸۷
  • پوئرتا دی اروپا، مادرید
  • ۱۹۰ South LaSalle in Chicago John Burgee Architects, Philip Johnson Consultant;
  • برج ۱۹۱ پیچتری، آتلانتا
  • ۱۰۱ California Street, سان‌فرانسیسکو; Johnson/ Burgee Architects;
  • University of St Thomas St Basil Chapel (with John Manley, Architect) (۱۹۹۲);
  • Science and Engineering Library, دانشگاه ایالتی اوهایو, کلمبوس, (۱۹۹۲);
  • AEGON Center in لویی‌ویل (۱۹۹۳), جان بورگی Architects, Philip Johnson Consultant.
  • Comerica Tower in دیترویت (۱۹۹۳), جان بورگی Architects, Philip Johnson Consultant.
  • Visitor's Pavilion, New Canaan CT (۱۹۹۴).
  • Turning Point, دانشگاه کیس وسترن رزرو, Cleveland, Ohio (۱۹۹۶).
  • Philip-Johnson-Haus, Berlin, Germany (۱۹۹۷).
  • First Union Plaza, Boca Raton, فلوریدا (۲۰۰۰).

 

 

 

منابع:
مرجع متخصصان معماری
گروه معماران آرل
ویکی پدیا

 

 

مرجع متخصصان معماری - Architexpert             -                 تماس با ما : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

ورود / عضویت

درباره مرجع

خدمات مرجع متخصصان معماری:

  • اخبار روز دنیای هنر و معماری
  • معرفی معماران ایرانی و خارجی و پروژه های آنها
  • اطلاع رسانی مسابقات و رویدادهای معماری، عمران و ساختمان در سطح جهان
  • دانلود مطالب و فیلمهای مرتبط با معماری، عمران و ساختمان

 

راه های تماس

آدرس ایمیل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید